De zorg van patiënten met brandwonden is erg complex en betreft vaak de zorg voor mensen uit kwetsbare groepen. De patiëntenpopulatie in de gezondheidszorg verandert, zo ook in de brandwondenzorg. We zien steeds meer ouderen en meer patiënten met chronische ziekten, multimorbiditeit, delier, communicatieproblemen of functieverlies. Zij krijgen te maken met pijn, littekens en psychische gevolgen.
Hoe men al deze zorgproblemen kan aanpakken is in dit handboek te lezen. Het handboek is samengesteld door zorgprofessionals werkzaam binnen de drie Nederlandse brandwondencentra en heeft als doel de zorg voor patiënten met brandwonden te helpen om deze zorgproblemen te voorkomen, vroeg te signaleren en/of te behandelen. Hierdoor worden de gevolgen van brandwonden zoveel mogelijk beperkt.
Het belang van een multidisciplinaire benadering kan niet genoeg worden benadrukt. Het handboek is geschreven door alle leden van de multidisciplinaire teams (vaak hebben zij schrijfteams gevormd met afgevaardigden van elk brandwondencentrum). Dit handboek is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de zorg voor patiënten met brandwonden.