Door de opname in het ziekenhuis ben je waarschijnlijk minder in beweging geweest dan je thuis gewend bent. Ondanks dat de fysiotherapeut bij je langs is geweest tijdens de opname, is je conditie door het ongeval en je verblijf in het brandwondencentrum of ziekenhuis waarschijnlijk slechter geworden. Daardoor ben je sneller moe bij inspanning. Als je regelmatig beweegt krijg je een betere conditie en worden je spieren sterker en je gewrichten soepeler.
Je kunt tijdens het bewegen last hebben van je wonden en littekens. Je pas genezen huid kan in het begin strak aanvoelen. Hoeveel last je hebt hangt vooral af van waar je littekens zitten. Een litteken in de buurt van een gewricht zoals je elleboog, schouder of knie, kan er voor zorgen dat je moeilijker kunt bewegen. Bij een litteken op bijvoorbeeld je elleboog kun je soms je arm niet meer helemaal buigen of juist strekken. Dat is vervelend. Je kunt zelf het beste voelen of het voor jou problemen geeft als je beweegt.
“Ik twijfelde vooraf of het wel goed zou gaan met mijn brandwonden, maar zwemmen bleek een hele goede ervaring. Het is fijn dat je gewichtloos bent in het water en je soepeler kunt bewegen. Ik merkte dat mijn conditie beter werd en dat ik mijn arm steeds beter kon bewegen door twee keer in de week te zwemmen.”
Marga (53 jaar)
“Ik ben heel snel weer gaan bewegen en heb veel gewandeld toen dat weer mocht. Aan het begin was dat schuifelen, maar nadat ik ongeveer een maand of twee thuis was ging ik alweer hardlopen. Daarom vroeg ik veel aan mijn arts wat ik wel en niet mocht doen en ik gaf mijn arts duidelijk aan dat mijn doel was om weer goed te kunnen sporten.”
Aram (44 jaar)
Tips:
- Wees niet bang om weer te gaan bewegen. De huid moet nog sterker worden, wat tijd nodig heeft, maar dit is geen reden om niet te bewegen.
- Probeer vooral in het begin bewust en rustig te bewegen en maak niet gelijk bewegingen die de huid laten trekken.
- Vooral zwemmen is goed voor je gewrichten en om de beweeglijkheid van je armen en benen te verbeteren. Zwemmen kan ook prettig zijn als je last hebt van een trekkende huid. Als je geen wonden meer hebt is er geen enkel bezwaar tegen zwemmen. Je mag in elk water zwemmen, dus in een overdekt zwembad maar ook in natuurwater. Wel moet je na het zwemmen goed douchen en je huid insmeren om jeuk te voorkomen.
- De meeste sporten kun je weer doen, dus ook teamsporten zoals voetbal of hockey. Als je twijfelt of je bepaalde sporten kunt doen, vraag dan advies aan je zorgverlener.
Als je veel last hebt van pijn door je littekens als je je beweegt, dan kun je het beste contact opnemen met je zorgverlener. Samen kunnen jullie bespreken of er een behandeling mogelijk is die je klachten bij het bewegen minder kan maken. Je kunt hiervoor de Litteken keuzehulp gebruiken. In de Litteken keuzehulp vind je meer informatie over verschillende littekenbehandelingen. Je kunt jouw afwegingen en voorkeuren in de keuzehulp op een rij zetten en bespreken met je zorgverlener.