Na het doormaken van NWDI heb je tijd nodig om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Hierbij is het belangrijk om langzaamaan weer te gaan meedraaien in de samenleving en weer aan het werk te gaan.
Ben je een werknemer en in loondienst bij een werkgever? In de meeste gevallen kun je weer terugkeren in je oude werk. Je werkgever blijft tijdens je ziekte meestal je loon doorbetalen. Dit doet hij maximaal twee jaar. Of tot het einde van het dienstverband, als dat binnen twee jaar stopt.
“Ik wilde niet ook nog mijn werk verliezen. Ik heb er wel hard voor geknokt om binnen twee jaar weer aan het werk te zijn.”
Désirée (53 jaar)
Meestal geeft je werkgever aan de arbodienst door dat je ziek bent. De arbodienst regelt een bedrijfsarts (arbo-arts) die je begeleidt tijdens je ziekte. De bedrijfsarts geeft je leidinggevende advies. De bedrijfsarts moet daarbij wel rekening houden met jouw privacy: medische informatie mag hij of zij niet aan je werkgever en leidinggevende doorgeven zonder jouw toestemming.
Als je langere tijd ziek bent en je werk (tijdelijk) niet kunt doen dan bekijk je samen met je werkgever en de arbodienst of bedrijfsarts wat je nog kunt doen en hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Dit heet re-integreren. Om je hierbij te helpen zijn de belangrijke momenten in het terugkeren naar werk wettelijk vastgelegd.
Ontslag
Je werkgever mag je niet zomaar ontslaan in de eerste twee jaar dat je ziek bent. Dit kan alleen in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld:
- Als je nog in je proeftijd zit.
- Bij ontslag op staande voet.
- Bij een faillissement.
Maar ook dan mag je ziekte niet de reden zijn voor ontslag.
Stelt je werkgever voor om tijdens je ziekte met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? Oftewel: in onderling overleg je baan te stoppen? Ga daar dan niet mee akkoord. Je loopt dan het risico dat je geen Ziektewet-uitkering van UWV krijgt.
Tips bij het terugkeren naar werk:
- Weer aan het werk of naar school gaan kan soms best overweldigend zijn. Laat naasten, bijvoorbeeld je partner of familie, ook het stappenplan hierboven zien. Je kunt hen vragen om je te helpen bij het plannen en in de gaten houden van de belangrijke momenten.
- Houd een logboek bij van wat jij zelf hebt gedaan tijdens je re-integratie. De werknemer en de werkgever zijn beiden voor de helft verantwoordelijk voor jouw terugkeer naar het werk. Met het logboek kan je laten zien dat jij de juiste stappen hebt gezet om te re-integreren.
- Als je weer begint met werken, doe het dan rustig aan. Kijk vooral naar wat je wél kunt in plaats van naar wat je niet meteen weer kan.
- Spreid de werkuren over de week. Werk liever drie dagen van twee uur dan één dag van zes uur.
- Houd bewust tijd vrij in je agenda. Meer uren gaan werken of studeren kost energie. Vooral de eerste maanden nadat je weer bent begonnen met werk, school of studie zullen extra vermoeiend zijn, omdat alles (weer) nieuw is en je veel indrukken moet verwerken.
- Plan ook tijd voor jezelf. Alleen werken en rusten om weer te kunnen gaan werken houd je niet lang vol. Probeer daarom om ook af en toe iets leuks te doen.
Hulp
Behalve aan je partner, familieleden of vrienden kun je ook hulp zoeken bij anderen, bijvoorbeeld:
- Re-integratiebureaus zoals Nieuwe Koers hebben een traject ontwikkeld voor mensen die na het doormaken van NWDI weer aan het werk willen. Deze bureaus hebben contacten met werkgevers en zorgen voor een jobcoach die je begeleidt. Ook kun je de training “Aan de slag met littekens” volgen, waarin je leert om te gaan met je littekens in een werksituatie. Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwe Koers.
- Je zorgverlener uit het brandwondencentrum of ziekenhuis, of je huisarts:
- Het is handig om je zorgverlener(s) op de hoogte te houden van jouw wensen en doelen. Als zij weten wanneer je weer aan het werk wilt of weer wilt studeren, kunnen ze in de behandeling rekening houden met jouw doelen.
- Soms krijg je te maken met een verzekeringsarts van het UWV (bijvoorbeeld bij een keuring). Dan kan het handig zijn als de verzekeringsarts contact heeft met je zorgverlener uit het brandwondencentrum of ziekenhuis. Vraag alleen om contact als de informatie van je zorgverlener echt nuttig is voor de verzekeringsarts. Zorg ook dat je weet welke informatie jouw zorgverlener door gaat geven. Nuttige informatie gaat bijvoorbeeld over je beperkingen en belastbaarheid en de behoefte aan hersteltijd. Ook het verwachtte resultaat van je behandeling kan handige informatie zijn.
- Er is een gratis online leerprogramma om je te infomeren, leren en te stimuleren bij alle obstakels en vragen die je tegenkomt bij een re-integratietraject: www.mijnreintegratieplan.nl.
Voor wie is Mijn Re- integratieplan?
Mijn re-integratieplan is voor mensen met of zonder werkgever (loondoorbetaling door werkgever of Ziektewetuitkering).
Ook voor zelfstandigen of mensen die als zelfstandige verder willen gaan, heeft het programma het nodige te bieden. Voor hen is het onderdeel Zelfstandigen gemaakt in het onderdeel Ik heb geen werkgever.
In het programma vind je onder andere de volgende informatie:
– leren wat de overheid van jou en je werkgever verwacht in een re-integratietraject;
– leren wat je rechten en plichten zijn in de Ziektewet;
– uitzoeken wat de belangrijkste redenen zijn dat je het werk niet (volledig) kan uitvoeren;
– uitzoeken welke aanpassingen of maatregelen jou kunnen helpen om weer (meer) aan het werk te gaan en dat vol te houden;
– voorbereiden en oefenen van gesprekken met je werkgever of bedrijfsarts;
– voorbereiden en oefenen van gesprekken met je verzekeringsarts;
– leren hoe je een goede verzekering tegen arbeidsongeschiktheid kiest als je als zelfstandige werkt of als zelfstandige wilt gaan werken;
– nalezen en uitprinten van achtergrondinformatie.
In de bibliotheek staan de werkdocumenten om zelf mee aan de slag te gaan: communicatie, formulieren, invulschema’s en checklists.
Alles in Mijn Re-integratieplan is erop gericht om jou te ondersteunen bij werkhervatting en herstel. Zodat jij grip krijgt, de stappen kan nemen die bij jou passen en de regie in eigen hand kan nemen.
Het gaat immers om jouw toekomst!
NB. Voor professionals die arbeidskrachten begeleiden of coachen biedt het programma een gratis handleiding voor hoe je als professional Mijn re-integratieplan kan inzetten voor je cliënten.
Meer informatie
Over alle onderwerpen die te maken hebben met weer aan het werk gaan (in loondienst), kun je meer informatie vinden op de website van het UWV.