Stappenplan voor terugkeer naar werk: in loondienst

In de eerste twee jaren dat je ziek bent en daardoor niet kunt werken moet je een aantal dingen regelen. In die periode probeer je om stap voor stap terug te keren naar je werk. Dit heet re-integratie. Op deze pagina vind je informatie over wat je moet doen als je ziek wordt doordat je een brandwondenongeval doormaakt, terwijl je in loondienst bent.

Informatie laatst bijgewerkt: 21 februari 2025

Als je ziek wordt terwijl je in loondienst bent, wordt je salaris doorbetaald. Op deze pagina vind je informatie over alles wat je moet regelen als je ziek bent terwijl je in loondienst bent.

Let op! Soms krijg je geen salaris doorbetaald. Bijvoorbeeld als je contract afloopt terwijl je ziek bent, of als je ziek wordt door zwangerschap of bevalling. In die gevallen krijg je een Ziektewet-uitkering van het UWV, daar kun je hier meer over lezen. Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering (bijvoorbeeld een Wajong) en werk je ernaast? Meld je dan ziek bij je werkgever én bij het UWV. Informeer bij jouw werkgever welke regels voor jou gelden tijdens ziekte.

Op deze pagina staan verschillende links naar documenten die je op de website van het UWV kunt downloaden. Ook zijn er documenten te vinden, waarvoor je naar de online bibliotheek op de website van Mijn Re-integratieplan wordt gestuurd. Je kunt gratis een account aanmaken op deze website als je deze documenten wilt gebruiken.

In het stappenplan hieronder zie je welke stappen je moet volgen, wat ze inhouden en hoe jij je erop kunt voorbereiden.

STAP 1: Ziek melden
Dag 1

De “eerste ziektedag” is de dag waarop je bent ziekgemeld. Je meldt je ziek volgens de regels van jouw bedrijf. Je hoeft niet te vertellen wat er precies aan de hand is. Ook hoef je geen medische informatie te geven. Probeer aan je werkgever door te geven hoe lang je ongeveer verwacht niet te kunnen werken.

De werkgever geeft je ziekmelding door aan de bedrijfsarts of arbodienst. Als je verwacht dat je langer dan 6 weken niet (volledig) kunt werken, word je opgeroepen door de bedrijfsarts voor een gesprek. De bedrijfsarts stelt dan vast wat er aan de hand is. Denk vooraf vast na over de klachten die je hebt en hoe ze ervoor zorgen dat jij je werk niet kunt doen. Misschien kan je ook al oplossingen bedenken. Een hulpmiddel hierbij is ‘Checklist en invulschema beperkingen en mogelijkheden’. Vul deze eens in.

Let op:
Mogelijk ga je later een WIA-uitkering aanvragen. Voor de WIA-uitkering moet je 2 jaar ziek geweest zijn. Het is daarvoor belangrijk de eerste ziektedag goed vast te stellen.

STAP 2: Probleemanalyse
Uiterlijk week 6

Als je bijna 6 weken ziek bent, heb je een gesprek met de bedrijfsarts of arbodienst. Hij of zij bespreekt met jou wat je nog wel kunt en wat niet. Dit heet de Probleemanalyse. Je bedrijfsarts vult hiervoor het ‘Probleemanalyse formulier’ van het UWV in. Je kunt dit document alvast bekijken. Je mag iemand meenemen naar het gesprek met de bedrijfsarts.

Hoe bereid je dit gesprek voor?

  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over de diagnose en behandeling.
  • Heb je medische gegevens van de huisarts of specialist? Neem die dan mee naar het gesprek.
  • Bedenk wat je wel en wat je niet kunt.
  • Bedenk of er iets is dat jouw herstel tegenhoudt op het werk of thuis.
  • Kom met voorstellen die jou helpen bij je herstel en het weer aan het werk gaan, bijvoorbeeld extra pauzes, minder uren, andere taken of het laten vallen van taken.
  • Bekijk ook eens het document ‘Checklist gesprek bedrijfsarts en leidinggevende’.

Na het gesprek met de bedrijfsarts stelt hij of zij een Probleemanalyse op. Controleer of alles wat erin staat klopt. Vraag om aanpassing van de Probleemanalyse als er dingen in staan die niet kloppen, of als je gezondheidssituatie verandert. Laat wijzigingen schriftelijk vastleggen. Dat is belangrijk omdat dit invloed kan hebben op de eisen die ze jou stellen voor jouw re-integratie.

STAP 3: Plan van Aanpak
Uiterlijk week 8

Samen met je werkgever maak je uiterlijk in de achtste week dat je ziek bent een plan van aanpak, met het ‘formulier Plan van Aanpak’ van het UWV. Hierin staat wat je gaat doen om weer aan het werk te kunnen. Bijvoorbeeld terugkeer in je oude functie of in een andere functie, binnen of buiten de organisatie waar je werkt. Zorg ervoor dat jullie het afgesproken Plan van Aanpak schriftelijk vastleggen. De werkgever bewaart het plan van aanpak in jouw re-integratiedossier.

Bereid het gesprek goed voor. Gebruik hierbij de probleemanalyse en het advies van de bedrijfsarts. Het document ‘Checklist gesprek bedrijfsarts en leidinggevende’ is hiervoor een handig hulpmiddel.

Je kunt een aantal dagen voor het gesprek bijhouden wat je op een dag doet en kunt. Zo kun je beter inschatten wat je op een werkdag kunt doen. Het plan bevat ook een einddoel. Bedenk voor jezelf of je uiteindelijk volledig wilt terugkeren naar je oude werk situatie. Of dat je misschien uiteindelijk liever ander werk wilt doen.

STAP 4: Evaluatie
Vanaf week 8: elke 6 weken

Vanaf week 8 zal je elke zes weken de probleemanalyse en het plan van aanpak bespreken samen met je bedrijfsarts en werkgever. Bereid de gesprekken goed voor. Bedenk voor jezelf hoe het gaat met het hervatten van je werk, en of dat gaat zoals je verwacht had. Bedenk ook wat wel en niet goed werkte. Voor de voorbereiding van de gesprekken kan je het document ‘Checklist gesprek bedrijfsarts en leidinggevende’ gebruiken.

Tips:

STAP 5: Ziekmelding UWV
Week 42

Als je 42 weken ziek bent, meldt je werkgever bij het UWV dat je voor lange tijd ziek bent. Denk zelf vast na over hoe je herstel en het terugkeren naar het werk in het eerste jaar is gegaan.

STAP 6: Eerstejaarsevaluatie
Week 52

Als je bijna een jaar (52 weken) ziek bent, vul je met je werkgever het ‘Formulier Eerstejaarsevaluatie’ van het UWV in. Hierin staat hoe je re-integratie tot nu toe is verlopen. Je bespreekt met je werkgever de stappen die jij wilt zetten om weer aan het werk te gaan. Het kan zijn dat het plan van aanpak dat jullie eerder hebben gemaakt, aangepast moet worden. Als je het niet eens kunt worden met je leidinggevende, kan je het UWV om hulp vragen.

Tips:

  • Om je voor te bereiden op dit gesprek kun je gebruik maken van het document ‘Checklist gesprek bedrijfsarts en leidinggevende’ of je kunt het ‘Formulier Eerstejaarsevaluatie’ al bekijken.
  • Is er discussie of onduidelijkheid over of je alweer kunt werken? Of je werk past bij wat je kunt, of over de hoeveelheid moeite die jij of je werkgever doet zodat jij weer aan het werk kunt? Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV, meer informatie hierover vind je hier.

STAP 7: Aanvraag WIA-uitkering
Week 88

Ben je na twee jaar nog niet of niet volledig aan het werk? Dan kun je recht hebben op een WIA-uitkering. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn twee soorten WIA uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. Je kunt de WGA-uitkering krijgen als je nu of in de toekomst nog wel (voor een deel) kunt werken. Je kunt de IVA-uitkering krijgen als je niet of bijna niet meer kunt werken. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van het UWV.

Let op:

  • Denk je dat je bijna weer aan het werk kunt? Dan kun je je werkgever vragen om je loon langer door te betalen. Je vraagt dan geen WIA-uitkering aan.
  • Pas op met de telling van ziektedagen als je tussendoor beter gemeld bent maar daarna weer ziek gemeld wordt. Als je langer dan 4 weken beter gemeld bent maar daarna weer ziek gemeld wordt, begint de ziektedagen telling voor de WIA opnieuw. Als de betermelding korter dan 4 weken duurt, zal de ziektedagen telling voor de WIA gewoon doorlopen vanaf de allereerste ziektedag.

Als het goed is, ontvang je in week 88 van het UWV een brief over het aanvragen van een WIA-uitkering. Heb je deze brief nog niet ontvangen? Informeer dan bij het UWV waarom niet. In de brief staat welke documenten nodig zijn bij je WIA-aanvraag. Deze documenten heten gezamenlijk het ‘re-integratieverslag’ (RIV).

Met je aanvraag moet je straks ook je re-integratieverslag meesturen. Zorg dat je de benodigde documenten van de werkgever en bedrijfsarts in de komende weken ontvangt. Hiervoor is ook de eindevaluatie nodig die in de volgende stap wordt beschreven. In stap 9 wordt het aanvragen van de WIA-uitkering verder beschreven.

STAP 8: Eindevaluatie
Week 91

Ben je van plan een WIA-uitkering aan te vragen? Vul dan samen met je werkgever/leidinggevende het ‘Formulier Eindevaluatie’ van het UWV in. Doe dit uiterlijk twee weken voordat je de aanvraag doet. In de Eindevaluatie geef je aan hoe het gaat met je terugkeer naar werk. Hierbij gebruik je ook het ‘Formulier Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst’ dat je van de bedrijfsarts krijgt.

Samen met de werkgever vul je in hoe de afgelopen tijd is verlopen en of de re-integratie volgens plan is uitgevoerd. Als iets niet is gebeurd, geef je de reden aan. Beschrijf zorgvuldig waarom bepaalde dingen niet zijn gelukt. Als de werkgever en/of werknemer niet genoeg moeite gedaan heeft kan dit gevolgen hebben voor je WIA-uitkering. Om je voor te bereiden kun je alvast het ‘Formulier Eindevaluatie’ van het UWV bekijken.

STAP 9: Uiterste datum aanvraag WIA
Uiterlijk week 93

Vraag de WIA-uitkering op zijn laatst aan in week 93. Dat is ongeveer 1 jaar en 10 maanden na je eerste ziektedag. Vul het WIA-aanvraagformulier in. Met je aanvraag moet je ook je re-integratieverslag meesturen. Zorg er dus voor dat je re-integratieverslag compleet is. De onderdelen van het re-integratieverslag zijn:

Stuur het aanvraagformulier en de documenten van het re-integratieverslag aangetekend naar het UWV. Daarmee krijg je een bewijs als het UWV je documenten ontvangen heeft. Maak voor jezelf ook altijd een kopie van de WIA-aanvraag en de bijbehorende documenten.

Stap 10: Oordeel UWV en WIA
Week 104

Het UWV bekijkt na twee jaar ziekte je re-integratieverslag en bepaalt dan of jij en je werkgever genoeg gedaan hebben aan jouw re-integratie. Ook bepaalt het UWV of je een WIA-uitkering krijgt en zo ja, hoe hoog deze wordt. Soms wordt je hiervoor op een gesprek uitgenodigd door het UWV. Na de beoordeling krijg je per post een brief waarin de beslissing van het UWV staat.

Na de periode van twee jaar ziekte mag een werkgever je ontslaan, maar dat hoeft niet. Vaak gebeurt dit niet en wordt er juist extra tijd gegeven om samen te werken aan jouw terugkeer naar het werk. Als je wel ontslagen wordt, dan helpt het UWV je verder om weer aan het werk te gaan.

Niet gevonden
wat je zocht?

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan