Na je brandwondenongeval heb je tijd nodig om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Hierbij is het belangrijk om langzaamaan weer te gaan meedraaien in de samenleving en weer aan het werk te gaan.
Als je werkt als zelfstandige (zzp’er), gaat de terugkeer naar werk anders dan voor een werknemer in loondienst bij een werkgever. Als je in loondienst bent en ziek wordt, dan betaalt je werkgever je loon door. Maar als zzp’er heb je geen baas via wie de verzekeringen lopen en dus verdien je niets als je niet kunt werken.
Verzekering
Of je toch iets betaald krijgt, hangt of van of en hoe je verzekerd bent. Als zzp’er kun je zelf bepalen hoe je je verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Dit kan via:
- Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid via een verzekeringsmaatschappij.
- Lidmaatschap van een Broodfonds. Een Broodfonds is een groep van 20 tot 50 zzp’ers die elke maand geld inleggen. Als één van hen ziek wordt, dan geven de anderen hem of haar een klein bedrag. Zo krijgt de zieke een maandinkomen van 1000 tot 2000 euro. Via een Broodfonds krijg je alleen de eerste twee jaar dat je ziek bent betaald.
- Combinatie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en Broodfonds.
Uitkering
In de praktijk is maar ongeveer één op de vijf zelfstandigen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je niet verzekerd bent zit je bij ziekte zonder inkomen. Je moet dan rond komen van spaargeld of van geld van je partner (als je die hebt). Als dat niet kan en je niet genoeg geld hebt om van te leven, kun je soms in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Je hebt recht op een bijstandsuitkering als je inkomen en dat van je partner (als je die hebt) samen lager is dan een bepaalde grens. Of je inkomen onder deze grens valt kun je bepalen op deze website.
Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente of via werk.nl. Als je recht hebt op bijstand, krijg je dat vanaf de dag dat je het bij de gemeente aanvraagt en niet eerder. Zorg dus dat je op tijd je aanvraag doet.
Soms kun je bij je gemeente een aanvraag doen voor het “Besluit bijstand zelfstandigen” (BBZ). Als je bedrijf goed loopt, kan de gemeente je een lening verstrekken om de tijd dat je ziek bent te overbruggen. Deze lening is een uitkering van een laag bedrag voor maximaal een jaar. Zo nodig kan deze met een jaar verlengd worden. Daarna moet je als zzp’er weer op eigen benen kunnen staan. Het voordeel van BBZ boven een bijstandsuitkering is dat je in de BBZ niet je bedrijf hoeft te stoppen voor je een uitkering krijgt. Toch is ook de BBZ geen vetpot.
Weer aan het werk
Als zzp’er heb je geen werkgever en arbodienst of bedrijfsarts die je helpen bij je terugkeer naar je werk. Terugkeren in je werk wordt re-integreren genoemd. Als zzp’er moet je zelf zorgen voor je re-integratie. Eventueel kun je zelf contact opnemen met een re-integratiebureau dat je kan helpen bij je re-integratie. Je krijgt dan meestal hulp van een jobcoach die je begeleidt. Je moet deze hulp vaak wel zelf betalen. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, dan kun je overleggen met je verzekeraar of zij (een deel van) deze hulp willen vergoeden.
“Vroeger was ik zzp’er. We waren tweeverdieners en hadden het goed. Daarom was ik niet verzekerd. Toen ik ziek werd en mijn relatie stukliep was ik ineens een alleenstaande, gehandicapte vrouw die moest leven van een uitkering. Gelukkig vond ik via mijn netwerk een bedrijf waar ik een re-integratie traject kon volgen met behoud van uitkering. Nu heb ik weer een hele leuke baan, maar wel in loondienst dit keer.”
Mirjam (45 jaar)
Meer informatie over verzekeringen voor zzp’ers is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel.