Wanneer je het ziekenhuis verlaat, zijn de brandwonden genezen of heb je nog (kleine) wonden. Als je nog wonden hebt moet je daarvoor terug komen op de polikliniek of ze moeten thuis verzorgd worden. Als je partner of een familielid deze wondzorg thuis gaat doen, leert de verpleegkundige van het brandwondencentrum of ziekenhuis hem/haar hoe je dit het beste kunt doen. Soms is er niemand beschikbaar om je te helpen of is de wondzorg te complex. Dan kan de thuiszorg ingeschakeld worden, die bij je thuis komt om de wonden te verbinden. Hulp van de thuiszorg wordt geregeld door je zorgverlener van het brandwondencentrum. Zij zorgen ervoor dat de thuiszorg weet hoe je wonden verbonden moeten worden en welk verband daarvoor nodig is.
Als je de wond zelf gaat verzorgen, volg dan deze stappen:
- Knip het verband los! Maak het verband goed nat onder de douche, onder de kraan of in bad. Zo blijft het verband bij het weghalen zo min mogelijk aan de wond plakken. Als je het niet prettig vindt als de waterstraal direct op je huid komt, draai dan de douchekop in een andere hoek of doe een washandje om de douchekop.
- Gebruik onder de douche gerust zeep en shampoo als je dat wilt. Spoel je huid daarna wel goed af met water.
- Droog je voorzichtig af of dep je huid droog met een schone en zachte handdoek.
- In deze fase van de wondgenezing is het goed om de wond 1 of 2 uur aan de lucht te laten drogen.
- Smeer (eventueel) zalf op de wond en breng nieuw verband aan.
- Smeer de genezen huid 2 à 3 keer per dag in met vaseline of bodylotion en laat de crème 10 minuten intrekken voordat je je weer aankleedt. Wanneer je merkt dat je genezen huid snel droog aanvoelt kan je deze vaker insmeren.
Mocht je tegen problemen aanlopen tijden het verzorgen van je wonden of nog vragen hebben, dan kan je altijd contact opnemen met de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist van het brandwondencentrum of ziekenhuis.