Trekkende huid
Je kunt het gevoel hebben dat je litteken of de huid rond je litteken ‘trekt’ of ‘te strak staat’. Dat komt doordat littekens de neiging hebben om samen te trekken, waardoor er een ‘tekort’ aan huid ontstaat. Dat kan pijn doen, maar dat hoeft niet.
“De littekens zijn niet flexibel. Daardoor voelt het alsof mijn lichaam in een te krap jasje zit.”
Titus (44 jaar)
Pijn
Het doormaken van NWDI is een pijnlijke gebeurtenis. Ook de wondbehandeling en de periode na de operatie kunnen pijnlijk zijn. Dit noemen we acute pijn. Dit is pijn waar je de eerste weken of maanden last van hebt. Deze pijn komt doordat je huid en het weefsel eronder beschadigd zijn. De pijn wordt minder of verdwijnt helemaal in de loop van de tijd. Maar ook nadat je wonden zijn genezen kan je pijn houden in je littekens. Dit kan een branderig gevoel zijn of stekende pijn.
De tweede soort is aanhoudende of terugkerende pijn, een andere naam daarvoor is ‘chronische pijn’. Chronische pijn duurt langer dan drie tot zes maanden. Bij chronische pijn blijven je hersenen het sein geven dat er pijn is, terwijl de huid en het weefsel eronder eigenlijk al hersteld zijn. Heb je last van chronische pijn bespreek dat dan met je zorgverlener.
“De huid om mijn bovenbeen zit te strak en daar heb ik veel pijn van. Daardoor loop ik zelfs een beetje voorover gebogen. Als ik een tijdje heb gezeten -bijvoorbeeld in de auto of achter mijn bureau- dan kan ik niet meteen gaan lopen, dat doet heel erg zeer.”
Mirjam (45 jaar)
“Wat ik heb gemerkt is dat ik aan het einde van de dag met name een heel heet gevoel in mijn littekens had. Dit werd in het brandwondencentrum herkend als zenuwpijn. Daarvoor heb ik een pijnstiller voorgeschreven gekregen. Dat verminderde dat gevoel. Verder heb ik af en toe plotseling een heftige pijnscheut maar dat trekt weer weg.”
Désirée (53 jaar)
Tips om met een trekkende huid of pijn om te gaan:
- Smeer je herstellende huid 2 à 3 keer per dag goed in met een dun laagje crème of zalf (zoals bodylotion). Hiermee vul je het vetachtige laagje op je huid aan. Dit laagje zorgt ervoor dat water niet kan verdampen uit je huid. Zo blijft je huid goed gehydrateerd, het water blijft beter vastgehouden in je huid. Door regelmatig te smeren wordt je huid niet te droog en heb je minder last van pijn en een schrale en trekkerige huid. Je litteken wordt er soepeler door.
- Probeer actief te blijven en blijf bewegen. Dit is ook bij acute pijn belangrijk. Samen met je fysiotherapeut, ergotherapeut of revalidatiearts kun je bepalen welke oefeningen voor jou geschikt zijn.
- Bespreek het altijd met je zorgverlener als je medicijnen wilt gebruiken. Zij kunnen beoordelen of het gebruiken van medicijnen zinvol is. Zij kunnen het ook bespreken met het pijnteam.
- Zwemmen kan prettig zijn als je last hebt van een trekkend gevoel. Smeer je voor en na het zwemmen wel goed in met crème of zalf (zoals bodylotion).
Afhankelijk van de pijn en het litteken kan een littekenbehandeling (littekentherapie of een operatie) helpen. Bespreek dit samen met je zorgverlener. Je kunt hiervoor de Litteken keuzehulp gebruiken. In de Litteken keuzehulp vind je meer informatie over verschillende littekenbehandelingen. Je kunt jouw afwegingen en voorkeuren in de keuzehulp op een rij zetten en bespreken met je zorgverlener.