Terug naar werk
Wanneer een werknemer als gevolg van een brandwondenongeval enige tijd niet op het werk is geweest, moet hij of zij weer wennen aan het uitvoeren van het dagelijks werk. Dit kost een flinke inspanning voor iedereen die betrokken is.
Brandwondenpatiënten vormen een aparte categorie ongeval slachtoffers. Zij hebben het ongeval meestal bewust meegemaakt en hebben bij hulpverleners vaak angst of paniek bemerkt die hun eigen angst heeft versterkt. Brandwondenslachtoffers blijven tijdens het ongeval vaak bij bewustzijn, zelfs al lopen zij een zeer uitgebreid letsel op. Zo kan de werknemer zich bijvoorbeeld, zelfs na lange tijd, het ongeval herinneren alsof het gisteren plaatsvond.
Genezing is een proces
Het herstel van de huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, zal sneller genezen als een derdegraads brandwond waarbij alle lagen en onderdelen van de huid verloren zijn gegaan en huidtransplantaties nodig waren.
Herstel vraagt energie
Herstel na de beschadiging van de huid door brandwonden vraagt veel energie van het lichaam. Daardoor is de werknemer sneller moe. Het is van het allergrootste belang dat de werknemer goed luistert naar zijn of haar lichaam en zeer gecontroleerd de werkzaamheden weer oppakt. Sta er concreet bij stil dat de werknemer ‘gewone dagen’ kent, maar soms ook moe en geïrriteerd zal zijn door weinig slaap, jeuk, nachtmerries of andere oorzaken.